Vandaag werd ik door Vanessa uitgenodigd om haar nieuwe pand te bezichtigen. Ze wil me graag wat toe-lichten over haar project Holos. Wanneer ik voor de hoeve sta, word ik betoverd door de grootsheid en charme ervan! Ik moet mijn aankomst melden door aan een oude bel te trekken. Zodra ik door de poort het binnenplein opwandel, komt Vanessa me stralend tegemoet. Haar ogen fonkelen van geluk…

RONDLEIDING IN EEN DROOM…

Door Marloes.

Velen kennen jou als de immer enthousiaste en vriendelijke kwafeuz, hoe zijn we dan (het lijkt wel) ineens hier beland?

Ja, ineens, klopt… Het was ook ineens! Tijdens corona hebben we het salon moeten sluiten.

Plots werd ik tot stilstand gebracht, dus had ik tijd om terug tot mezelf te komen. Ik herinner me dat ik één van die eerste dagen tijdens de lockdown in de tuin ben gaan zitten met een stapel Happinez tijdschriften en een goeie Aperol om een vision-board te maken. Dat was een heel fijn moment. Ik kan nu nog steeds terugkomen in dát moment!

Daar is het allemaal begonnen.

In die periode gingen we ook meer wandelen. Dit deden we daarvoor ook al, maar nu was er bijna enkel dat en ik merkte dat het heel belangrijk was voor mij om tot rust te kunnen komen in de natuur.

“Met een stapel Happinez tijdschriften en een goeie Aperol”

Na die eerste lockdown ben je nog aan de slag gegaan als kapster?

Inderdaad, maar toen we na de eerste lockdown weer mochten openen, voelde ik inwendig heel veel stress. Ik had het gevoel dat ik iets moest doen, dus ging ik op zoek naar wat ik in het salon kon veranderen: een salon met natuurlijke pro-ducten of extra behandelingen, iets exclusiever, maar ik vond niets dat een antwoord kon bieden aan de kriebel die ik voelde.

Enkele maanden later volgde een tweede sluiting en bijgevolg een nieuwe stilstand.

Ondertussen was ik al gestart met Yoga Nidra, Yin Yoga en mediteren. Dit hielp me om nog meer in mezelf te keren waardoor ik toen écht begon na te denken over wie ik was, over wat ik wou…

Ik zat vol dromen en dat was ook wat ik op dat moment moest doen. Dromen!

Kort daarop volgde het nieuws dat het salon nóg langer dicht moest blijven. Ik herinner me dat ik die avond zeer emotioneel was. Ik ben huilend in mijn bed gaan liggen.

Eigenlijk was ik niet zozeer droevig omdat we pas in februari zouden mogen openen, maar ineens was het zeer helder wat ik wou. De nachten erna werd het beeld nog duidelijker, zo werd Holos geboren…uit het niets. Het was een openbaring.

Ik kon vanaf dat moment precies niet meer denken, enkel voelen en handelen… Ik werd geleid. Tegelijkertijd voelde ik me ook erg gesteund.

Door wie? Door wat? Door het universum, door de engelen…

 

“Ik zat vol dromen en dat was ook wat ik op dat moment moest doen. 

Dromen!”

 

 

Wat betekent Holos voor jou?

De naam Holos betekent ‘geheel’ in het Grieks.

Voor mij betekent het ook dat alles onlosmakelijk verbonden is en dat alles een invloed heeft op elkaar. Er zijn vele elementen die jou als mens bepalen, als je enkel oog hebt voor 1 element, geraak je uit balans.

Het is dus heel belangrijk dat je een evenwicht vindt in het geheel. Dat betekent niet dat je elke dag zonder stress zal leven, maar ik geloof wel dat het leven een pak makkelijker wordt wanneer je leert luisteren naar al die elementen van jezelf.

Het is eigenlijk terug leren voelen, je keert terug naar de essentie.

Alles begint bij jezelf, hoe jij denkt, hoe jij ergens mee omgaat.

 

 

Wat wil je dat Holos betekent voor anderen?

Met Holos wil Ik mensen graag helpen om terug te keren naar die essentie. Ik wil hen leren om te-rug voor zichzelf te zorgen, hun tools aanreiken zodat ze opnieuw kunnen ontdekken wie ze zijn, wat ze willen, wat hen blij maakt.

Dit kan bijvoorbeeld door middel van pottenbakken. Je zal dan op een creatieve manier je hoofd leren leegmaken en meer in jezelf keren, zoals je dat met een meditatie ook doet. Ik kies ervoor om met klei te werken omdat het een natuurproduct is.

Volgens mij is het zeer belangrijk dat je in contact staat met de natuur om jezelf terug te vinden. Tijdens zo’n pottenbaksessie zal je ervaren dat alles al in je zit: je hebt niets nodig om gelukkig te zijn.

Zodra je dat beseft, gaat er een nieuwe wereld voor je open.

 

 

Holos wil je terugbrengen naar het voelen, uit je hoofd treden, maar vanuit je hart werken… vertaal ik dat goed?

Ja, dat is waar. Holos is ook ontstaan vanuit het hart. Met Holos wil ik mensen brengen tot een gevoelsbeleving. Zelfs bij het pottenbakken draait het niet enkel om het creëren van potjes. Je gaat iets doen wat je nog niet gedaan hebt, je moet weer leren vertrouwen op je eigen kunnen. In onze huidige samenleving zijn we dat vaak verleerd.

Ik begin dan met een korte meditatie om hen al dichter te brengen bij wie ze zijn. Vaak zijn de mensen die op een workshop aankomen nog vol van spanningen van doorheen de dag. Dan is het goed om even rustig te worden en je niet te focussen op moeten presteren.

Het is ook niet het resultaat dat telt, het potje dat gecreëerd wordt is maar bijzaak.

Deze locatie heeft zeker ook een invloed op het holosverhaal. Hoe ben je hier terechtgekomen?

Als ik je zou zeggen dat het universum en de engelen mij ook hier geholpen hebben, ga je denken: “Die is zot!” Het klinkt heel zweverig. Maar toch was ook dit voorbestemd. Het stond vast dat de plannen die ik had niet konden uitgevoerd worden in het huis waar we woonden omdat daar elke centimeter al was benut.

We waren eigenlijk al langer op zoek naar een hoeve en we waren er al enkele gaan bezoeken, maar we wilden ook niet overhaast kopen.

Op een dag kwam een klant haar gebakken potjes afhalen en we raakten aan de praat. Ze vertelde over een gezellige avond die ze onlangs had op een prachtige locatie hier in de buurt. Jammer genoeg zou het de laatste keer zijn, zei ze, want de eigenaars gingen verhuizen.

“Je waant je er in de Provence.”

Ik voelde dat ik toen moest doorvragen! Ik wou niet onbeleefd zijn, maar ik kreeg het gevoel dat dit het wel zou kunnen zijn. Die prachtige hoeve waarover ze het had was nog niet verkocht, sterker nog, hij stond nog niet eens te koop. Zij heeft ons in contact gebracht met de eigenaars en de volgende dag mochten we al langsgaan …

Het was echt liefde op het eerste gezicht! Je waant je er in de Pro-vence.

Nu klinkt het alsof het allemaal van een leien dakje is gelopen, toch is dat niet helemaal zo.

Natuurlijk was het hele proces tot hier niet evident. Naast de droom, heb je ook het financiële plaatje en je moet de bank overtuigd krijgen van de slaagkansen van je ideeën. 

Maar ik bleef vertrouwen dat als iets voorbestemd is, het zou goedkomen. Ik heb begin februari “Vertrouw erop!” geschreven op een bordje in onze keuken. Elke keer als er twijfels in mijn hoofd opkwamen, keek ik ernaar. Als het niet zou lukken, dan was het zo, maar tot dat moment moest ik er gewoon op vertrouwen dat het goed zou komen.

 

Hoe zie jij Holos verder vorm krijgen?

Ik zie Holos hier, in Mal, actief bezig in een heel mooi atelier en omringd door mooie mensen. Het zal een heel fijne community worden van gelijkgestemden. 

De volgende fase van het project wordt de retreatwoning. Hierin wil ik graag groepen ontvangen om Holos te ervaren. De bedoeling is om een omgeving te creëren waar mensen zich kunnen ontladen en ontmoeten, een omgeving waar ze geïnspireerd worden om hun eigen antwoorden te vinden. Daarover vertel ik later graag meer.


Holos zal in elk geval stap voor stap groeien, ik heb nog veel te delen, maar het hoeft niet allemaal tegelijk.

 

Dank je wel Vanessa voor je warme ontvangst en om me even mee te nemen in jouw prachtig verhaal. Ik wens je alvast héél veel succes met je mooie project Holos.

MT’21

You don't have permission to register