“Ik zat vol dromen en dat was ook wat ik op dat
moment moest doen.
Dromen!”

Van hoeve tot huis

Door Marloes.

Wat betekent Holos voor jou?

De naam Holos betekent ‘geheel’ in het Grieks. Voor mij betekent het ook dat alles onlosmakelijk verbonden is en dat alles een invloed heeft op elkaar. Er zijn vele elementen die jou als mens bepalen, als je enkel oog hebt voor 1 element, geraak je uit balans. Het is dus heel belangrijk dat je een evenwicht vindt in het geheel. Dat betekent niet dat je elke dag zonder stress zal leven, maar ik geloof wel dat het leven een pak makkelijker wordt wanneer je leert luisteren naar al die elementen van jezelf. 

Het is eigenlijk terug leren voelen, je keert terug naar de essentie. Alles begint bij jezelf, hoe jij denkt, hoe jij ergens mee omgaat.

 

Wat wil je dat Holos betekent voor anderen?

Met Holos wil Ik mensen graag helpen om terug te keren naar die essentie. Ik wil hen leren om terug voor zichzelf te zorgen, hun tools aanreiken zodat ze opnieuw kunnen ontdekken wie ze zijn, wat ze willen, wat hen blij maakt.

Dit kan bijvoorbeeld door middel van pottenbakken. Je zal dan op een creatieve manier je hoofd leren leegmaken en meer in jezelf keren, zoals je dat met een meditatie ook doet. 

Ik kies ervoor om met klei te werken omdat het een natuurproduct is. Volgens mij is het zeer belangrijk dat je in contact staat met de natuur om jezelf terug te vinden.

Tijdens zo’n pottenbaksessie zal je ervaren dat alles al in je zit: je hebt niets nodig om gelukkig te zijn. Zodra je dat beseft, gaat er een nieuwe wereld voor je open gaat.

 

Holos wil je terugbrengen naar het voelen, uit je hoofd treden, maar vanuit je hart werken… vertaal ik dat goed?

Ja, dat is waar. Holos is ook ontstaan vanuit het hart. Met Holos wil ik mensen brengen tot een gevoelsbeleving. Zelfs bij het pottenbakken draait het niet enkel om het creëren van potjes. Je gaat iets doen wat je nog niet gedaan hebt, je moet
weer leren vertrouwen op je eigen kunnen. In onze huidige samenleving zijn we dat vaak verleerd.

Ik begin dan met een korte meditatie om hen al dichter te brengen bij wie ze zijn. Vaak zijn de mensen die op een workshop aankomen nog vol van spanningen van doorheen de dag. Dan is het goed om even rustig te worden en je niet te focussen op moeten presteren. Het is ook niet het resultaat dat telt, het potje dat gecreëerd wordt
is maar bijzaak.

 

Deze locatie heeft zeker ook een invloed op het holosverhaal. Hoe ben je hier terechtgekomen?

Als ik je zou zeggen dat het universum en de engelen mij ook hier geholpen hebben, ga je denken: “Die is zot!” Het klinkt heel zweverig. Maar toch was ook dit voorbestemd. Het stond vast dat de plannen die ik had niet konden uitgevoerd
worden in het huis waar we woonden omdat daar elke centimeter al was benut. We waren eigenlijk al langer op zoek naar een hoeve en we waren er al enkele gaan bezoeken, maar we wilden ook niet overhaast kopen.

“Je waant je er
in de Provence.” 

Op een dag kwam een klant haar gebakken potjes afhalen en we raakten aan de praat. Ze vertelde over een gezellige avond die ze onlangs had op een prachtige locatie hier in de buurt. Jammer genoeg zou het de laatste keer zijn, zei ze, want de eigenaars gingen verhuizen. Ik voelde dat ik toen moest doorvragen! Ik wou niet onbeleefd zijn, maar ik kreeg het gevoel dat dit het wel zou kunnen zijn.

Die prachtige hoeve waarover ze het had was nog niet verkocht, sterker nog, hij stond nog niet eens te koop.

Zij heeft ons in contact gebracht met de eigenaars en de volgende dag mochten we al langsgaan … Het was echt liefde op het eerste gezicht! Je waant je er in de Provence.